Inklaren…

Op 2 october kregen we het bericht dat de Skoda’s in de haven van Phnom Penh zijn aangekomen. Nog een paar nachtjes slapen, wat documenten ondertekenen, en dan kunnen we de auto’s ophalen, dat dachten we tenminste. Mooi niet!. Er was wat miscommunicatie met de vervoersmaatschappijen in Duitsland en Cambodja. Er waren de verkeerde documenten en volgens Custom zouden het om nieuwe auto’s gaan die hier zouden kunnen worden verkocht. En daar moet 135% belasting worden over betaalt. Uitleg gegeven wat de bedoeling is met deze auto’s maar na een paar dagen kwam de shipping company erachter dat zij weinig konden doen. Dan maar zelf naar Custom. Wat een vriendelijke mensen daar. De weg liep al snel dood. En we moesten snel een andere oplossing vinden. Dan maar een andere shipping company om advies gevraagd. Zij zouden dit wel even doen. Maar ook een paar dagen later kwamen ze met het nieuws dat zij het ook niet voor elkaar konden krijgen. Er zou een bedrag op tafel moeten komen van 8x $ 20.000,- die als borg zou dienen. Het geld zou terug worden gestort als de auto’s het land zouden verlaten. Dan maar op zoek naar een andere oplossing. We hebben contact gezocht met het ministerie van Toerisme. Altijd goed als je de juiste mensen op je juiste plaats kent. Binnen no-time hadden we een gesprek met de Staats-secretaris. Na een paar gesprekken, lunches en envelopjes zou hij alles gaan regelen. De pech was echter dat morgen PHcum Ben begon. Je kan dit vergelijken als kerst bij ons. Iedereen heeft vakantie en alles is gesloten. Zelfs op vrijdag kreeg de beste man al dingen voor elkaar wat normaal gesproken weken zou gaan kosten.Er moesten nog wel een aantal documenten worden gemaakt en aangepast. Lily is hier dagen mee bezig geweest en we hebben nu ongeveer 5 kilo aan documenten. Na de vakantie, op 18 october, is het in een sneltrein vaart gegaan. Ik zal jullie alle details besparen maar met hulp van de President van de haven hebben we op zaterdag 20 october de auto’s uit de container kunnen rijden. Petje af voor de staats-secretaris en voor Lily. Want zij heeft wederom fantastisch werk gedaan. Een paar weken geleden leek het nog een mission impossible. Wordt vervolgd….

Skoda Yeti, at the port of Phnom Penh

Skoda Yeti on the way to the petrol station

Een happy man in een Skoda Yeti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s