Paniek……wederom voor niets

Afgelopen week stonden de kranten er vol van. Op facebook zag je fotos van kinderen die besmet zouden zijn met een nieuwe virus. Paniek in de tent!. Wij hadden zelfs Chinese gasten die hun trip annuleerden. Paniek om niets. Zie het onderstaande wat zojuist in een artikel staat van de BBC.

Needless panic’

Working together with Cambodia’s Ministry of Health, the WHO found a virus known as EV71. It was the first time it had been positively identified in Cambodia, but it is common in nearby countries, including Vietnam and China.

It is one of the triggers for hand, foot and mouth disease – a childhood illness that is well-known around the world.

For most children, it causes nothing more than a few days’ discomfort. But for those already weakened by malnutrition or diarrhoea, it can become more serious if not properly diagnosed and treated

Even kort samengevat: Deze virus, EV71, is allang bekend en komt veelvuldig voor in Vietnam en China, maar ook in andere landen. In Cambodja is het voor het eerst nu opgedoken. Kinderen die in slechte omstandigheden leven, slechte hygiene, hebben de grootste kans om besmet te geraken. Afgelopen 3 maanden zijn 50 kinderen hieraan overleden. Dat lijkt veel maar in Cambodja sterven iedere dag 50 kinderen onder de 5 jaar. Dus geen nieuwe virus zoals de media eerst deed geloven.

Kortom, met dank aan de media en iedereen die de media letterlijk volgt komt Cambodja weer negatief in beeld.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s