Rondje Cambodja….

Na Battambang zijn we door gereden naar Phnom Penh. Ondanks het droge seizoen zijn er onderweg nog steeds groene rijstvelden te bekennen. Er wordt steeds meer gebruikt gemaakt van irrigatie systemen. De volgende dag zijn we op bezoek geweest bij Lina, zusje van Lily, en haar  kliniek.

IMG_0101

Van Phnom Penh naar Sen Monorom is het ruim 500 kilometer rijden. In het verleden duurde deze trip tussen de 8 en 11 uur, afhankelijk van het seizoen. Het laatste gedeelte ( 150 km) van Snoul naar Sen Monorom was het een zandweg met veel gaten en kuilen. Nu, anno 2011, ligt er een perfecte geasfalteerde weg.

New road

In SM verbleven we in Pich Kiri GH. Toen ik de eerste keer, november 2002, in Mondulkiri was verbleef ik ook hier. Toen kwam ik per motorbike, na een rit van ruim 13 uur uit Ratanakiri, aan. Nu 8 jaar later met de auto, met Lily en mijn ouders over een zeer mooie weg. Wat kunnen tijden toch veranderen.

Ik ben verschillende keren in Mondulkiri geweest maar nog nooit bij Bousra waterval geweest. Dit is een van de grootste watervallen van Cambodja. Maar omdat de weg altijd moeilijk begaanbaar was heb ik dit altijd gemeden. Nu gaan we het proberen of het wel lukt. En zie hier het resultaat.

DSC06623

Het was koud in Mondulkiri. En met koud dan bedoel ik het echt koud. 's-avonds hadden we een lange broek, een sweater en sokken aan!! Het kwik daalde tot wel 9 graden. Plus daarbij een harde wind ,dus gevoelstemperatuur lag nog wel een paar graden lager.

DSC06717

Foto hierboven. Mijn ouders en op de achtergrond the Sea of Forest.

Na 3 dagen door Mondulkiri gereden te hebben was het tijd om door te rijden. Volgende halte: Kratie. Omdat de weg ook naar Kratie in een zeer goede staat is, kwamen we al vroeg aan in Kratie.

Na het inchecken zijn we noordwaarts gereden om Sambor te bezoeken. Op de top van een heuvel is er een pagoda gebouwd. Het eerste gedeelte kun je met de auto bereiken. Daarna nog ruim 200 treden omhoog.

DSC06908

's-Middags zijn Lily en ik gaan fietsen op Koh Trong. Dit eiland ligt pal tegenover Kratie. Eerst met het pontje overvaren. Daarna een paar hondert meter lopen/fietsen over het zandstrand. (in het droogseizoen staat het water laag in de Mekong en er ontstaan dan zandstranden.) Een prachtig eiland  om dit met de fiets te ontdekken. Het leven heeft hier nog echt stilgestaan. Mensen leven van de akkerbouw en visvangst. Natuurlijk moest Lily weer diverse groenten en fruit kopen.

DSC06950

De laatste etappe van Kratie naar Siem Reap. Onderweg in Chloung gestopt voor een bezoek aan de moeder en zus van Pisey. Pisey was een van onze oude medewerksters. Met haar en haar moeder hebben we nog steeds goede contacten. Inmiddels heeft de moeder van Pisey  een kleine guesthouse/homestay. Dus als je hier in de buurt bent moet je zeker even bij haar langs gaan.

DSC07056

We hebben de afgelopen week bijn 3000 kilometer gereden. Veel nieuwe dingen gezien maar voor mij ook weer oude herinneringen kunnen ophalen. Mijn ouders hadden een fantastische tijd en zijn weer een geweldige ervaring rijker.

3 thoughts on “Rondje Cambodja….

  1. andre ,
    als ik als ouder op deze manier verwend zou worden,
    dan zou ik mijn retourticket in flarden scheuren, en kregen ze mij het land niet meer uit
    veel plezier nog

    ome jan en Thea

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s