Tragedie…..

Het waterfestival in Phnom Penh is altijd het grootste en belangrijkste festival in Cambodja. 3 dagen lang een groot feest. Tot op gisteren avond. Er was paniek uitgebroken op de brug naar Diamond Island. Mensen werden onder de voet gelopen of sprongen van de brug. Bijna 400 mensen zijn omgekomen bij dit tragisch ongeval. De meeste zijn jonge vrouwen en kinderen. In 1 woord: afschuwelijk. De hele dag staat de tv aan en wordt hierover verslag gegeven. Ook hier wordt geld ingezameld voor de nabestaande. Onbekende mensen geven duizenden dollars.  De premier heeft ook  zijn steun toegezegd.

6 jaar geleden liep ik met Lily en mijn schoonfamilie over de Riverside tijdens het waterfestival. De weg wordt opeens geblokkeerd door dranghekken. De koning en zijn gevolgd liepen van zijn paleis naar de riverside om het vuurwerk bij te wonen. De straat werd aan beide kanten hermetisch afgesloten terwijl duizenden, tienduizenden mensen niet voor of achteruit konden. Het ging allemaal goed maar het scheelde niet veel of er waren toen ook ongelukken gebeurd. Ik zei toen al dat in de toekomst dat tijdens dit waterfestival grote problemen zouden kunnen verwachten. Dit jaar verwachte men meer dan 4 miljoen mensen. Veel te veel. Het is nu te laat. Onze gedachte gaan naar alle nabestaande en de mensen die nog in de ziekenhuizen liggen. Hopenlijk zullen zij het kunnen navertellen.

Morgen wordt een nationale rouwdag afgekondigd.

5 thoughts on “Tragedie…..

  1. Wij waren in nov. 2009 tijdens het waterfestival in Phnom Penh en werden door vertegenwoordigers van het ministerie van toerisme uit het publiek gehaald en mochten in de VIP tent zitten.
    Een fantastisch mooi schouwspel gezien, maar na afloop in een gedrang terecht gekomen waar je bij wijze van spreken nachtmerries van zou kunnen krijgen. Advies: Ben je in de gelegenheid ga zeker kijken een unieke gebeurtenis en bied je aan bij de VIP tent a/h water tegenover het koninklijk paleis. Blijf vooral na afloop op je plek zitten totdat de menigte wat afgenomen is.
    Piet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s