Dagje uit…

Het was al bijna 8 jaar geleden dat ik naar Kbal Spean ben geweest.Dus het werd hoog tijd om hier weer eens naar toe te gaan. In die tijd waren er nog niet zoveel toeristen. Ik kwam tijdens de klim naar boven maar een paar tegen. Hoe zal het nu zijn? Is er veel veranderd? Hebben de toeristen al hun sporen achtergelaten?

Kbal Spean ligt zo'n kleine 40 km buiten Siem Reap. Het is dezelfde weg  naar Bantei Srei maar dan nog een paar kilometer verder. Vanaf Bantei Srey ligt een nieuwe geasfalteerde weg. De weg naar Anlung Veng.

8 jaar geleden kon je gratis naar Kbal Spean. Je betaalde alleen parkeer geld. Nu zit het verwerkt in de entree van Angkor Wat. Bij aankomst zag ik vele eetstalletjes en souvenirs winkeltjes. Eerst nog even insmeren , lunchbox geschekt en zijn toen begonnen aan de wandeling. 1500 meter bergopwaarts. Wat ook opviel is dat er na iedere 100 meter een bordje stond met daarop vermeld hoeveel meters je nog voor de boeg had. Wel erg makkelijk. Ook stonden er onderweg een paar shelters waar je kon rusten. De klim is niet al te moeilijk  en binnen 40 minuten waren we bij de waterval en de rivier. Voor degene die niet weten wat Kbal Spean is. Dit is een riviertje in de heuvels en de bodem van dit riviertje is gebeeldhouwwerkt en stamt uit den angkor periode. Het is pas in de jaren 60 herontdekt. Afgezien dat er nu een klein huisje staat voor het personeel is er helemaal niets verandert. Ook het aantal toeristen niet. Dat verbaasde me nog het meest. We kwamen maar een handjevol toeristen tegen. Het is een prachtig gebied, schitterend uitzicht en de bomen die hier staan zijn weerzinwekkend. Zeker een aanrader als je in Siem Reap bent.

DSC03524

Eenmaal beneden nog even een koud drankje genomen en toen door gereden naar Beang Mealea. Via een nieuwe binnen door weg (zandweg) zijn we naar deze tempel gereden. 60 kilometer van Siem Reap. Ook hier weer weinig toeristen. De tempel is overwoekert met bomen en ook hier zie je de wortels door de stenen heen groeien. Net als in Ta Prohm, de bekende jungle tempel waar de film Tombraider is opgenomen. Ondanks dat ik hier al 4x ben geweest blijft het iedere keer weer een fantastische ervaring.

DSC03563

5 thoughts on “Dagje uit…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s